Het kan zijn dat u door omstandigheden niet in staat bent om uw eigen financiën te regelen. In dat geval kunt u bij de rechtbank beschermingsbewind aanvragen. Als de rechter het beschermingsbewind uitspreekt, krijgt u een bewindvoerder.
De bewindvoerder beheert uw inkomen. Hij (of zij) zorgt ervoor dat u het inkomen krijgt waar u recht op heeft. Van dat inkomen betaalt de bewindvoerder zoveel mogelijk al uw rekeningen. Daarnaast krijgt u wekelijks geld om boodschappen van te doen.
Beschermingsbewind is er om u te beschermen. Beschermen tegen het maken van schulden. En beschermen tegen anderen die mogelijk misbruik willen maken van uw situatie.
Hoe lang duurt een beschermingsbewind?
Een rechter bepaalt hoe lang een beschermingsbewind duurt. Meestal is dit voor onbepaalde tijd. Wilt u stoppen met het beschermingsbewind, dan moet u de rechter om toestemming vragen. De rechter bekijkt dan of u nog beschermingsbewind nodig heeft.
Moet ik naar de rechtbank?
Ja, om bewind aan te vragen, moet u naar de rechtbank. Alleen de rechtbank kan een bewindvoerder aanstellen. U kunt zelf vooraf iemand uitzoeken die u als bewindvoerder wil. Met die toekomstige bewindvoerder gaat u naar de rechtbank. Als de rechter ook vindt dat beschermingsbewind op zijn plaats is, zal hij (of zij) het bewind uitspreken.
Wie is mijn bewindvoerder?
Het aanstellen van een bewindvoerder is een belangrijke beslissing. Alleen een goede bewindvoerder geeft de rust die nodig is. U kunt als bewindvoerder een familielid of een partner kiezen. Maar u kunt ook kiezen voor een professionele bewindvoerder. Als degene die u als bewindvoerder kiest aan de voorwaarden voldoet, zal de rechter hem of haar aanstellen.
Wat doet de bewindvoerder?
De bewindvoerder maakt binnen drie maanden na de benoeming door de rechtbank een beschrijving van alles wat onder het bewind is gesteld. Het gaat dan om inkomen, spaargeld, schulden etc. Die beschrijving stuurt de bewindvoerder naar de rechtbank.
Wat doet de bewindvoerder nog meer?
- Het aanvragen van huurtoeslag en zorgtoeslag;
- Het aanvragen van eventuele kwijtscheldingen;
- Het afsluiten van verzekeringen;
- De jaarlijkse aangifte inkomensbelasting;
- De contacten met diverse instellingen;
- De doorbetaling van de vaste lasten volgens een persoonlijk budgetplan;
- De behandeling en doorzending van uw post;
- Jaarlijkse verantwoording aan de rechtbank.
Wat doet de bewindvoerder niet?
- De persoonlijke administratie van cliënten bijhouden;
- Het oplossen van problematische schulden;
- Bewind bij ondernemersactiviteiten (zakelijk geld beheren).